Gå direkt till innehåll
Jens Isemo och Bengt Storbacka med en visionsbild av det 150 meter höga vindkraftverket på Trallingen. Foto: Linde energi (bilden är ett montage)
Jens Isemo och Bengt Storbacka med en visionsbild av det 150 meter höga vindkraftverket på Trallingen. Foto: Linde energi (bilden är ett montage)

Pressmeddelande -

Klart idag: Vindkraftverk i Lindesjön – Linde energi och kommunen gör gemensam sak på Trallingen

Den lilla ön Trallingen, mitt i Stora Lindesjön, har historiskt sett varit ett populärt utflyktsmål för badsugna lindesbergare. Men öns glansdagar är för länge sedan förbi. Ett unikt projekt kommer nu ge nytt liv åt Lindesjöns andningshål, nämligen en 150 meter hög vindkraftsnurra – ett samarbete mellan Lindesbergs kommun och kommunägda Linde energi.

- Vi behöver öka mängden lokalproducerad och förnybar energi. Vindkraft är idag det i särklass billigaste alternativet för elproduktion. Det känns oerhört bra att vi lyckats hitta en gemensam lösning på en gemensam utmaning – en framtidsinvestering som inte på något sätt gräver hål i kommunkassan, hälsar Jens Isemo, vd på Linde energi.

    Ambitionen är att den vindkraft som alstras på Trallingen i första hand ska göra Lindesbergs kommun och dess verksamheter självförsörjande på lokalproducerad, förnybar el. Precis som kommungrannarna Örebro och Kumla försörjs av det gemensamma bolaget Kumbros vindkraftverk. Eventuellt överskott går in i Linde energis produktionsmix.

    Kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka, ser fram emot att sätta spaden i marken:

    - Vår ambition är att det här inte ska bli någon långbänk. Vi vill göra vad vi kan för att de första kilowattimmarna ska kunna produceras redan till årets badsäsong.

      Första steget är att gjuta ett betongfundament på Trallingen, vilket är det mest kritiska momentet.

      - Vi har gjort undersökningar av marken och botten kring Trallingen. Sand och slam är inte de mest optimala förutsättningarna, men vi ser inte att markfrågan är något som ska sätta käppar i hjulen för Lindesbergs första vindsnurra, menar Jens Isemo.

        Att vindkraftverket ska ha någon större inverkan på natur och miljö är Bengt Storbacka inte orolig för:

        - Det blåser ordentligt på sjön, så naturens förutsättningar har vi check på. Dessutom finns radiomaster i horisonten vid Dalskogen, så det visuella intrycket bedömer vi inte heller ska påverkas särskilt negativt.

          Hur blir det då med ljudbilden när vindsnurrans rotorblad sätter fart?

          - Lindesbergarna är ju vana med surrandet från vattenskotrar och ett rikt båtliv. Skillnaden mellan deras oregelbundna motorljud och vindsnurrans mer konstanta sus är försumbar i sammanhanget och något vi tror att folk snabbt vänjer sig vid som ett naturligt inslag, avrundar Bengt Storbacka.

          Tekniska fakta om projektet:

          • Totalhöjd: 150 meter
          • Rotordiameter: 101 meter
          • Effekt: 2,3 MW
          • Beräknad årsproduktion: 6,4 GWh


            Ämnen

            Kategorier

            Regioner


            Linde energi erbjuder energi för ljus, kraft och värme till Bergslagen. Med hållbara lösningar och personlig närvaro ger vi våra kunder den bästa servicen. Vi ägs av Lindesbergs kommun och är närmare 50 medarbetare. 

            Som energiproducent har vi ett större ansvar än att enbart leverera el och värme till bostäder, företag och samhällsfunktioner. Det  handlar om hur vi hanterar vår produktion och vilka värderingar som styr oss framåt. Därför är vi stolta över att all vår el är 100 % förnybar.

            Idag har vi fem egna vattenkraftverk och Örebro läns största markförlagda solpark. Vi satsar på ny teknik och smarta initiativ för att ständigt minska vår klimatpåverkan. På så vis skapar vi hållbara lösningar för att alla ska kunna leva, jobba och utvecklas i Bergslagen. Idag och imorgon.

            Kontakter

            Simon Tullstedt

            Simon Tullstedt

            Presskontakt Marknads- och kommunkationschef Kommunikation 0581-88712

            Relaterat innehåll